Salgın nedeniyle ya evden çalışıyoruz ya ücretsiz izne ayrıldık ya da işsiz kaldık. Bir kısmımız da salgın tehlikesine rağmen hala dışarıda çalışıyoruz. Birileri ise hiçbir zaman çalışmak ya da üretmek zorunda kalmadı. Salgından etkilenseler dahi en iyi sağlık hizmetini onlar alacağı için avantajlılar.

Sınıflı toplumumuzda tüm doğal felaketler gibi salgın da bizi, yani üretim araçlarının mülkiyetinden yoksun olduğu için geçimini çalışarak sağlamak zorunda olanları vuruyor. Bu toplumun ekonomisinin işleyiş yasaları ise çoktan açığa çıkarıldı. İlk olarak 1867 yılında basılan Kapital, yazarı Karl Marx’ın deyimiyle işçi sınıfına burjuvazi ile savaşımında bir silah olması hedefiyle kaleme alınmıştı. 150 yılı aşkın sürenin ardından bu silaha şimdi daha çok ihtiyacımız olduğu kesin.

Evden çıkılamayan bir dönemi faydalı geçirmenin çok fazla yolu var. Ancak bize göre bugün en anlamlısı hep birlikte “dünyayı anlama ve değiştirme” yolunda elimizi güçlendirecek bu esere hak ettiği vakti ayırmak. Okuma grubunun bu konuda hepimizi cesaretlendirmesini diliyoruz.

Tartışmalarımızı Yordam Kitap tarafından Mehmet Selik ve Nail Satlıgan çevirisi ile basılan ve “Kapital: Ekonomi Politiğin Eleştirisi Cilt: I” başlıklı basım üzerinden yürüteceğiz. Bölüm başlıklarında ve içeriklerinde bu çeviriyi temel alacağız.

Okuma programımızın yürütücülüğünü ise yazarlarımızdan Ercan Bölükbaşı üstlenecek. Okuma grubumuz Discord isimli internet platformunda yer alan Dsosyal sunucusu üzerinden buluşacak. Her oturumda programın yürütücüsü Kapital’de yer alan ve katılımcıların öncesinde okumasını beklediğimiz bölümlere ilişkin bir sunum gerçekleştirecek. Bu sunum yapılırken yazılı olarak sorular sorulabilirken yanıtlar ise sesli olarak verilecek. Sunumun bitmesini takiben katılımcı sayısına göre sesli ya da yazılı olarak serbest tartışmaya geçilecek. Kanalımız oturum olmadığı zamanlarda da yazılı tartışma ve katkı için aktif olmaya devam edecek. Böylece “Kapital’i okumak” gibi kitap kalın olduğu için zor gibi görülen bir işi şimdilik birinci cilt için hep birlikte gerçekleştirmiş olacağız.

Programımız toplamda 5+1 oturumdan oluşuyor. Oturumların tarihlerini belirlerken okuma sürecinin alacağı vakti de hesaba katmaya ve bir denge oluşturmaya çalıştık.

1. Oturum 12 Nisan 18.00: Önsözler, Birinci ve İkinci Kısım – Meta ve Para, Paranın Sermayeye Dönüşümü
2. Oturum 19 Nisan 18.00: Üçüncü Kısım – Mutlak Artık Değerin Üretimi
3. Oturum 28 Nisan 20:00: Dördüncü ve Beşinci Kısım – Göreli Artık Değerin Üretimi, Mutlak ve Göreli Artık Değerin Üretimi
4. Oturum 8 Mayıs 21.00: Altıncı ve Yedinci Kısım – Ücret, Sermayenin Birikim Süreci
5. Oturum 22 Mayıs 21.00: Yayımlanmamış Altıncı Bölüm – Dolaysız Üretim Sürecinin Sonuçları
6. Bonus Oturum 22 Mayıs 23.00: İkinci ve üçüncü ciltlere ilişkin nasıl bir yöntem izleyeceğimize birlikte karar vereceğiz.

Dsosyal sunucusuna katılmak için: https://devri.me/discord

Dsosyal
Author