Türkiye’de özellikle muhalif kesim popüler konularda gerici fikirlerin savunucularının peşine çok kolay takılıyor. Sırf modern görünüme sahip olunması, dini referans verilip tehditle parmak sallanmaması ya da sunumun güzel yapılması çoğu zaman yeterli oluyor. Bizim cenahtan gelen “onlar aslında gerici fikirler, sakın inanmayın” uyarılarına ise benzer nitelikten yoksun olunduğu için kulak asılmıyor. Oysa ilerici fikirlerin, geleceğe ilişkin önermelerin asıl sahiplerinin uyarmaktan daha öncelikli görevleri var: Üretmek ve yol göstermek gibi…
Dsosyal; iletişim dili, ilgilendiği konular ve etkileşim tarzı ile devrimcilerin bu görevlerini daha iyi yerine getirebilecek bir yetkinliğe ulaşmasının aracı olmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşılabildiği takdirde bahsettiğimiz alanın gericilerden kurtarılabileceğini düşünüyoruz. Bunca yıl boş bıraktığımız alanda bir İnternet sitesi kurduk diye birden gelişkin düzeye gelecek değiliz elbette. Ancak bu rotayı seçmenin faydalarını şimdiden gördük. Henüz daha hazırlık sürecinde ortaya çıkan ürünler ve fikirler, gelecekte çok daha etkili bir mecraya dönüşebileceğimiz konusunda iyimserliğimizi pekiştiriyor.
Daha yolun başında, tüm eksiklerimizle bir “beta” sürecindeyiz. Nereye kadar gidebileceğimizi, neler başarabileceğimizi hep birlikte göreceğiz. Şimdilik kısa vadede Dsosyal’in hangi bölümlere sahip olacağından ve hedeflenen işlevlerinden bahsederek bu yazıyı noktalayalım.
Devrim: Sitemize bağış yapanlar, ya da Devrim dergisine abone olanlar dergimize bu bölümden erişebilecek. Derginin ve sitemizin maddi ihtiyaçlarını reklam belasına bulaşmadan karşılayabilmek adına bu kısıtlamayı yapmak zorundayız maalesef. İyi haber ise şu: Dergimizin para vermeye değer olup olmadığını test edebilmeniz için ilk sayıya erişim ücretsiz bir biçimde herkese açık olacak. İyi okumalar.
Kısa yazı: Adı üstünde hızlıca yazılan, kolay okunabilecek, detaylı araştırmalara ya referans veren ya da ön hazırlayabilecek durumda olan ancak asıl odak noktası okuyana kısa bilgi, görüş veya siyasi pozisyon aktarmak olan yazılar bu bölümde yer alıyor. Şu an okuduğunuz yazı tam da buna bir örnek.
Makale: Gündemde olan kimi konuların arka planını inceleyen, mümkün olduğunca bilimsel araştırma sonuçlarına dayanan ve güvenilir bilgileri derleyip onları kullanılabilir hale getirmeyi hedefleyen içeriklerimiz bu bölümde yer alıyor. Bu bölümde yayımlanacak içeriklerimizin ya daha önce dile getirilmeyen bir fikri, ya da derlenip toparlanmamış kimi bilgilerin sunumunu içermesine dikkat ediyoruz.
Video: Bir konuda derinlemesine bilgi sahibi olmanın, ya da o konudaki görüşleri doğru biçimde anlamanın en iyi yolu hala okumak ve yazmak. Ancak, bir konuda bir şeyler okumak için enerji harcamaya henüz niyeti olmayan insanların o konuya ilgisini çekmenin, fikirlerini etkilemenin ya da en azından akıllarının bir köşesinde yer etmenin önemli bir yolu görsel ve işitsel içerikler üretmekten geçiyor. Videolar yazılarla henüz ulaşma şansımız olmayan insanlara ilk temasımızı sağlayacak araçlar olarak değerlendirilmek için üretiliyor.
Topluluk: Yapmak istediğimizi gizlemiyoruz. Mümkün olduğu kadar çok insanın ilgisini çekmek, fikirlerini değiştirmek ve en nihayetinde topluluğumuzun ve mücadelemizin kalıcı birer parçası kılmak istiyoruz. Bu nedenle en çok önem verdiğimiz bölüm bu bölüm. Önemli gördüğümüz için de tam anlamıyla düzenleyemeden bu bölümü henüz açmak istemedik. Topluluk bölümü sosyal medyanın “laf çarpmaya” dayalı ortamından kaçarak düzeyli tartışma yapmaya niyeti olanlar için bir sığınak olmakla birlikte daha çok da bir şeyler üretmek isteyenlerin yargılanmadan ve üretimlerini henüz hamken paylaşabileceği, akıllarına gelen fikirleri sınayabilecekleri bir ortam olacak. Topluluk kurallarımız ve kültürümüzü oturtmaya başladığımızı hissettiğimiz andan itibaren ise sitenin yönetimini topluluk bölümümüz ile eş güdümlü hale getirmeye, sitenin üretimlerini ve genişlemesini birlikte planlamaya başlamayı hedefliyoruz.